Is Factoring van facturen een optie voor u?

Cashflow is het bloed van elk bedrijf en wanneer het bedrijf vertraagt of helemaal stopt, kan het een bedrijf tot een hartstilstand brengen.

Alle bedrijven, vooral kleinere, jonge bedrijven, hebben een betrouwbare bron nodig die een snelle geldinjectie kan bieden wanneer dat nodig is. Niet een maand vanaf nu, maar op het moment dat het nodig is om rekeningen of werknemers te betalen, inventaris te kopen, of te profiteren van een nieuwe kans.

Honderden jaren lang hebben bedrijven zich op factoren als een snelle en betrouwbare bron gebaseerd door facturen of vorderingen om te zetten in contanten.

Hoe te beslissen of factoring van facturen een goede keuze is voor uw bedrijf?

Vandaag de dag wordt factoring, of debiteurenfinanciering, nog populairder als financieringsalternatief – als gevolg van de groei van nieuwe bedrijven.

Maar hoe snel en eenvoudig het ook is, factoring van facturen is misschien niet voor iedereen geschikt.

Hier is hoe u kunt beslissen of factoring van facturen een goede keuze is voor uw bedrijf.

Wat is factoring van facturen?

Factuurfactoring is wanneer een bedrijf zijn facturen verkoopt aan een factoringbedrijf (oftewel een extern financieringsbedrijf).

Wanneer een kleiner, groeiend bedrijf kapitaal nodig heeft, heeft het beperkte mogelijkheden om dit te verkrijgen. In de meeste gevallen zullen banken geen geld lenen aan bedrijven zonder goed krediet of een lange bedrijfsgeschiedenis.

Investeerders zullen waarschijnlijk niet investeren in een bedrijf met contante kasstromen. Vaak zijn familie of vrienden terughoudend om meer dan een of twee keer geld te lenen of te investeren.

Veel bedrijven hebben echter wel een voordeel dat ze tegen contant geld kunnen verkopen: hun facturen. Factorbedrijven kopen uw facturen in ruil voor contant geld vooraf in, meestal tot 90 procent van het factuurbedrag.

Wanneer de gefactureerde klant de factuur volledig betaalt, maakt het factoringbedrijf het saldo over aan het bedrijf minus de factoring fee – die varieert van 1 tot 5 procent, afhankelijk van de betalingsvoorwaarden en andere variabelen.

Sommige factoren brengen extra kosten in rekening voor de verwerking en ACH-transfers.

Hoe werkt factoring van openstaande facturen?

Bij de meeste aanbieders is het factoringproces snel en eenvoudig.

Eenmaal goedgekeurd voor een factoring account, die ongeveer een dag in beslag neemt, kan een factuur worden ingediend bij het factoringbedrijf, dat het geld vervolgens binnen één tot twee werkdagen naar uw bankrekening overmaakt. Omdat het een verkooptransactie is, niet een lening, zijn er geen rentelasten en heeft het bedrijf geen schulden op de balans. Wanneer de factuur is betaald, wordt de transactie afgesloten. Indien nodig kunnen extra facturen worden ingediend voor factoring.

Bedrijven met slechte of geen krediet worden verwelkomd door factoringbedrijven omdat het de financiële stabiliteit van hun klanten is die het belangrijkst is tijdens het goedkeuringsproces. Als u klanten hebt met een goede staat van dienst op het gebied van tijdige betaling van hun facturen, bent u waarschijnlijk een goede kandidaat voor factoring.

Wat maakt een bedrijf een goede kandidaat voor factoring?

In het algemeen kan elk bedrijf dat facturen uitreikt aan een zakelijke klant een kandidaat zijn voor factoring. Dat gezegd hebbende, het is niet de goedkoopste vorm van financiering, en er kunnen nog andere nadelen zijn. Echter, als uw bedrijf nu geld nodig heeft, en u heeft geen toegang tot andere vormen van traditionele financiering, kan de financiering van uw vorderingen uw beste optie zijn.

Hier zijn een aantal andere dingen om te overwegen om te bepalen of factoring juist is voor uw bedrijf.

Heeft u zakelijke klanten (B2B)?

Factoringbedrijven accepteren alleen facturen die aan andere bedrijven worden uitgereikt. Dat komt omdat ze afhankelijk zijn van de financiële draagkracht en betalingsgeschiedenis van de zakelijke klant om te bepalen of ze in staat zullen zijn om te innen op de factuur.

Ze kunnen niet hetzelfde soort druk uitvoeren op een particuliere klant en ze hebben meer mogelijkheden tegen een bedrijf als het de factuur niet betaalt.

Biedt uw bedrijf langere betalingstermijnen die de betalingstermijn kunnen verlengen tot 30 tot 90 dagen?

De uitdaging voor veel kleine bedrijven is, om concurrerend te zijn, dat ze gunstige betalingstermijnen moeten bieden, zoals 30, 60 of 90 dagen. Voor een bedrijf dat afhankelijk is van elke euro aan cashflow om zijn dagelijkse activiteiten te financieren, kan dat wachten een eeuwigheid lijken.

Wachten op betalingen kan leiden tot periodieke cashflowtekorten, wat het moeilijk maakt om nieuwe of grotere orders aan te nemen.

Factoring zet vorderingen om in contant geld dat momenteel kan worden gebruikt voor de financiering van de activiteiten, terwijl de groei van het bedrijf wordt voortgezet.

Zodra u het kritieke punt bereikt waarop uw overtollige cashflow in reserve kan worden gehouden, hoeft u geen rekening meer te houden met facturen (tenzij een onverwachte uitgave een nieuw kastekort veroorzaakt).

Is uw bedrijf seizoensgebonden?

Nog meer gevestigde bedrijven hebben te maken met schommelingen in de cashflow wanneer hun inkomsten seizoensgebonden zijn. Facturen in rekening brengen is een manier om de cashflow glad te strijken om de eb en vloed van seizoensinkomsten op te vangen.

Wanneer het tijd is om meer personeel of voorraden aan te trekken, kan factuurafhankelijke factoring ervoor zorgen dat het geld binnenkomt terwijl u uw bedrijf oppept.

Heeft uw bedrijf een betrouwbare geschiedenis van kredieten?

Als uw bedrijf een gevestigde krediet geschiedenis heeft, kunt u in staat zijn om gunstiger financiering te verkrijgen door het verkrijgen van een kleine zakelijke lening of kredietlijn

Hoewel factoring een zeer geschikte manier kan zijn om aan contant geld te komen, kan het ook duurder zijn dan traditionele financiering. Echter, als u nog geen bedrijfskrediet heeft, kan traditionele financiering geen optie zijn.

Uw doel moet zijn om een sterke krediet geschiedenis op te bouwen, zodat u uiteindelijk kunt samenwerken met een bank.

Factoring kan u helpen dat te doen door u in staat te stellen uw rekeningen op tijd te blijven betalen en u te helpen bij het opbouwen van een goede staat van dienst op het gebied van goed cash management. Vergeet niet dat factoring niet gepaard gaat met het lenen van geld, dus er zal geen indicatie van het op uw kredietrapport staan.

Heeft uw bedrijf een beperkte bedrijfsgeschiedenis?

Als uw bedrijf minder dan vijf jaar oud is, heeft u misschien niet genoeg van een bedrijfsgeschiedenis voor banken om uw financiële stabiliteit te meten. Banken willen een trackrecord zien van het beheer van de cashflow in de tijd om te bepalen of u op betrouwbare wijze een lening terugbetaalt.

Factorbedrijven zijn meer afhankelijk van de financiële draagkracht en de betalingsgeschiedenis van uw klanten dan van uzelf. In feite kan uw bedrijf een nieuwe startup zijn en in aanmerking komen voor factoring zolang uw klanten een bewezen trackrecord van tijdige betalingen hebben.

Meer gevestigde bedrijven met een solide historie van cash flow management zullen eerder geaccepteerd worden door traditionele kredietverstrekkers als levensvatbare klanten, waardoor het onwaarschijnlijk of onnodig is dat ze in aanmerking komen voor factoring.

Is uw bedrijf geweigerd voor een traditionele lening of kredietlijn?

U kunt in het proces van het opbouwen van solide krediet voor uw bedrijf, en u kunt een record van goed cash management, maar het is nog steeds mogelijk om te worden afgewezen door een traditionele kredietverstrekker.

Het is nooit te vroeg om een relatie met een zakenbank op te bouwen. Als u het zich echter niet kunt veroorloven om te wachten op een betrouwbare bron van kapitaal, kunt u overwegen om in de tussentijd een relatie met een factoringbedrijf op te bouwen.

Factuurfactoring is de ideale oplossing voor starters en andere bedrijven die niet beschikken over het krediet, het financiële gewicht of de activa om tegen te lenen om in aanmerking te komen voor traditionele bankfinanciering.

Het kan enkele jaren duren om de activa en de geschiedenis op te bouwen die de banken willen zien. Veel bedrijven kunnen het zich niet veroorloven om zo lang te wachten, en dat is de reden waarom ze zich tot factoring wenden.

Zijn uw klanten financieel stabiel met een record aan tijdige betalingen?

De belangrijkste criteria voor factoring bedrijven bij het goedkeuren van facturen voor factoring zijn de financiële stabiliteit, kredietwaardigheid en betalingsgeschiedenis van uw zakelijke klanten.

Hun grootste zorg is of uw klanten hun facturen op tijd kunnen betalen. Als u minstens één klant heeft die aan deze criteria voldoet, kunt u een factuur verdisconteren. Als u echter geen klant heeft die aan deze criteria voldoet, komt u waarschijnlijk niet in aanmerking voor factoring.

Staat er liever geen schuld op uw balans?

Voor veel kleine tot middelgrote ondernemingen kan het boeken van een schuld op uw balans een belemmering vormen voor het vermogen om de winst te vergroten of om in de toekomst bankfinanciering te verkrijgen.

Veel ondernemers doen er alles aan om schulden te vermijden of om de schulden van bedrijven te consolideren, vooral in de beginfase van hun groei.