Wat is Reverse Factoring?

Reverse Factoring of Supply Chain Financing is wanneer een bank of financieringsmaatschappij zich ertoe verbindt om de facturen van een bedrijf aan de leveranciers versneld te betalen in ruil voor een korting. Dit in tegenstelling tot de traditionele factoring van facturen, waarbij een leverancier zijn vorderingen wil financieren. Reverse factoring is een financieringsoplossing die door de besteller is geïnitieerd om zijn leverancier te helpen zijn vorderingen gemakkelijk te financieren. Meestal tegen lagere rentekosten dan wat factoren gewoonlijk bieden.

Factoring is een financiële transactie. Het is een vorm van debiteurenfinanciering waarbij een bedrijf zijn facturen met korting verkoopt aan een derde partij (een factor genoemd). Een onderneming zal soms haar te ontvangen activa in aanmerking nemen om aan haar huidige en onmiddellijke kasbehoeften te voldoen. Het kan ook hun facturen in rekening brengen om het kredietrisico te beperken. Verschillende mensen noemen Factoring ook Factoring als debiteurenfactoring, Factuurfactoring, en soms, ten onrechte, debiteurenfinanciering.

Voor bedrijven die te maken hebben met de distributie en verkoop van geproduceerde goederen, kan er een lange lijn van leveranciers zijn voordat u een afgewerkt product bereikt. Die toeleveringsketen wordt geknikt wanneer een van de schakels inefficiënt wordt, of dat nu de schuld is van een leverancier of van de ontvanger van goederen. Supply chain financiering kan helpen bij het uitwerken van die leverancier financieringsknopen.

Wat is Supply Chain Financiering?
Supply Chain Financing is een financieringsoplossing geïnitieerd door de besteller om zijn leverancier te helpen zijn vorderingen snel en tegen een lagere rentekost te financieren dan wat normaal gesproken zou worden aangeboden.

Stelt u zich dit voor: u bent een horlogefabrikant met veel onderdelen die uit verschillende bronnen komen. De band is van een fabriek in Brazilië. Het gezicht komt uit China. Tot slot is de binnenkant mechanisme wordt verzonden uit Zwitserland. Zodra de productie van elk stuk is voltooid, wordt het doorgestuurd naar een fabriek in Duitsland. Van daaruit worden ze geassembleerd tot een horloge voordat ze in dozen worden verpakt en naar uw distributeur worden verzonden.

Er zijn echter problemen in China. Het werkkapitaal van de fabriek is op om de productie van de wijzerplaten te voltooien. Bij het verkrijgen van het geld om de klus te klaren, verkopen ze uw factuur aan een alternatieve kredietverstrekker. De factoring bedrijf geeft hen dan het geld dat nodig is om de taak te voltooien. Het horloge dealer gaat nog steeds dezelfde prijs betalen voor de gezichten, en het gezicht leverancier in China is slechts van plan om een kleine vergoeding betaald aan de kredietverstrekker te verliezen.

Belangrijker nog, de gezichten komen op tijd aan in de Duitse fabriek, zodat er geen vertragingen in de productie zijn. Ondanks de vele schakels in deze toeleveringsketen, zorgt reverse factoring ervoor dat de distributeur kan beginnen met de verkoop van het horloge wanneer beloofd, ondanks de problemen die zich in de toeleveringsfabriek in China hebben voorgedaan.

Hoe verschilt de financiering van de toeleveringsketen van de facturatie?
Op het eerste gezicht lijkt handelsfinanciering op het eerste gezicht een uitgebreide versie van factuurafhankelijke factoring of factuurkorting. Er zijn echter twee belangrijke verschillen. De horlogemaker zou de factoring van de factuur gebruiken voor het werkkapitaal nadat hij zijn distributeur een factuur had gefactureerd voor het verzenden van het afgewerkte product. Een onbetaalde rekening ondersteunt het geld dat wordt voorgeschoten met factoring voor goederen of diensten die al zijn ontvangen, terwijl het de verwachting is dat een afgewerkt product de financiering van de toeleveringsketen ondersteunt.

Het verschil zit hem niet alleen in de timing van de transactie, maar ook in wie de fondsen krijgt. Het geld ontvangen van een traditionele factoring bedrijf gaat naar de fabrikant van het hele product om te helpen met hun cash flow. In omgekeerde factoring, is het een van de kleinere leveranciers die de impuls krijgt, zodat zij hun activiteiten kunnen voortzetten.