Hoe factoring de Premier League veroverd

Premier League clubs in Engeland, waaronder de grotere clubs zoals Manchester United, wenden zich steeds meer tot secundaire financiering zoals factoring – buiten hun eigen geld, aandeelhouders of traditionele banken – om hun investeringen en dagelijkse activiteiten te betalen, volgens nieuwe gegevens.

Volgens een nieuw rapport van financiële dienstengigant BDO, die de financiële huishoudens van Britse clubs onderzoekt, gebruikte 42% van de Premier League-clubs in 2018/19 financiële middelen die verzekerd waren van voorschotten op Premier League-betalingen – in vergelijking met slechts 20% het jaar daarvoor.

Ondertussen heeft 20% van de ondervraagde clubs hun spelersvorderingen verdisconteerd – wat betekent dat ze de rechten op toekomstige transfervergoedingen van andere clubs aan een geldschieter hebben verkocht tegen een korting in ruil voor het geld vooraf.

Hoewel dit is heel gebruikelijk in sommige competities – in de Serie A, bijvoorbeeld, is het relatief nieuw voor de Premier League.

Normaal gesproken, worden de transfersommen meestal opgesplitst in een voorafbetaling en een reeks van termijnen die over een langere periode, vanaf één jaar en meer, worden betaald.

Verschillende grote Premier League clubs hebben publiekelijk aangekondigd deals te ontlenen aan deze rechten om geld te ontvangen van Premier League transfers in ruil voor geld vooraf, of hebben deze vordering gebruikt als zekerheid tegen leningen. Dit wordt factoring genoemd.

In de afgelopen jaren, heeft Manchester City, hebben aangekondigd aparte deals te gebruiken het geld dat verschuldigd is van de Premier League als zekerheid voor kortetermijnleningen van factoringbedrijven.

Eerder dit jaar heeft de club de rechten op de vorderingen van de Premier League voor het seizoen 2019/20 overgedragen aan Barclays.

Leicester kondigde vorig jaar aan dat het de te ontvangen premies van de Premier League verkocht had aan factoring bedrijven en daarbij ook de rechten op toekomstige betalingen had verkocht van Riyad Mahrez, die de club voor £60 miljoen aan Manchester City had verkocht.

Ook Southampton heeft zijn rechten op te ontvangen betalingen van de Premier League verkocht aan een factoring bedrijf. Ook Manchester United heeft bij zijn laatste transfers gebruik gemaakt van deze factoring deals.

Hoewel het sommigen kan verrassen aangezien de enorme bedragen die ontvangen worden uit de media, ticketverkoop, commerciële activiteiten, en daarbij de vergoedingen die worden ontvangen vanuit de transfermarkt, lopen clubs in de Premier League en overal ter wereld, vaak het risico om cashflowproblemen te krijgen.

“Het omzetten van inkomsten in winst en winst in positieve cashflow is in het voetbal niet altijd zo eenvoudig”, aldus BDO.

Het omzetten van toekomstige vergoedingen in directe contanten, door gebruik te maken van factoringbedrijven, is voor vele clubs een uitkomst om dit cashflow probleem op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *