De geschiedenis van factoring

Factoring bestaat al eeuwenlang op de één of andere manier, maar is voor veel bedrijven nog steeds een relatief onbekende financieringsvariant. Laten we eens kijken naar de geschiedenis en de opkomst van factoring.

Factoring voor het jaar nul

Het principe van factoring begon ergens tijdens het Mesopotamische tijdperk rond 1772 voor Christus. Men gelooft dat het principe van factoring voor de eerste keer werd vastgelegd in het Babylonische boek genaamd De Code van Hammurabi. Dit is één van de oudste ontcijferde geschriften  in de wereld. Dit gaf aan dat factoring al werd gebruikt als financieringsmiddel voordat bedrijven in Engeland het gingen gebruiken in de jaren 1300.

De jaren 1300

In het begin van de jaren 1300 en tot in de jaren 1400 werd factoring namelijk gebruikt door kledinghandelaren en normale handelaren. De “factor” nam bezit van het fysieke goed en gaf de handelaar voorschotten in contanten. De “factor” zou dan het gefinancierde krediet uitbreiden naar andere kopers en de kredietwaardigheid van de koper verzekeren.

Factoring bereikt Amerika

In het begin van de jaren 1600 bereikte factoring Amerika en de kolonisten gebruikte het principe van factoring al snel, omdat ze voorschotten nodig hadden op de grondstoffen die ze over de Atlantische Oceaan naar Engeland verscheepten. Toen de industriële revolutie begon, werd factoring een populaire financieringsoptie voor klanten die kredietwaardig waren. Toen de Verenigde Staten aan het begin van de 20e eeuw stonden, bracht de kleding- en textielindustrie de factoring-cirkel rond, omdat ze factoring gebruikten als een manier om grondstoffen te blijven kopen.

De jaren 1900

Factoring bleef vorm krijgen in de jaren 1900 toen kleine bedrijven die niet in aanmerking kwamen voor bankleningen ook financiering nodig hadden. In 1940 begonnen de banken in de Verenigde Staten met het aanbieden van factoringdiensten omdat de behoefte aan factoring in de textiel- en productie-industrie sterk was toegenomen.

Gedurende deze tijd kochten banken de facturen of vorderingen van een bedrijf in plaats van de fysieke goederen in bezit te nemen. Dit idee veranderde de sector naar wat het nu nog steeds wordt genoemd: factoring van facturen of vorderingen.

Factoring na het millennium

De factoringindustrie bleef aan populariteit winnen in alle bedrijfstakken. Toen de spaar- en kredietcrisis in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon op te lopen, hadden de banken hulp nodig bij het innen van geld bij hun klanten en wenden zich tot factoringopties. In het begin van de jaren 2000 stortte de Amerikaanse economie in, waardoor het gebruik van factoringbedrijven toenam, omdat bedrijven moeite hadden om te overleven. Om toch cashflow te genereren werd er toen veelvuldig gebruik gemaakt van factoring.

Factoring is dus al eeuwenlang voor veel bedrijven een middel tot financiering. Terwijl de economie blijft groeien en er nieuwe bedrijven ontstaan, zal de factoringindustrie dus nog eeuwenlang een financieringsoptie blijven!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *