Factoring bedrijven vergelijken

Als ZZP’er of MKB’er heeft u behoefte aan cashflow.

Maar als klanten nou eenmaal gewend zijn wat langzamer te betalen in uw branche, dan kunt u dit niet direct snel veranderen. U wilt de klant natuurlijk binnenhalen en niet afschrikken met korte betalingstermijnen!

Een oplossing kan een factoring bedrijf zijn. In dit artikel gaan we verder in op het fenomeen factoring en krijgt u tips voor het kiezen van een juist factoring bedrijf

De beslissing om factoring te gebruiken om uw cashflow te verbeteren is belangrijk. Maar het kiezen van het beste factoringbedrijf kan moeilijk zijn. De markt zit vol met factoringbedrijven die een verwarrend aantal opties bieden. We proberen u daarom zo goed mogelijk te informeren.

Voordelen van een factoring bedrijf

Wanneer u als ZZP’er of middelgrote onderneming (MKB) behoefte heeft aan werkkapitaal of een snelle financiering, kunnen factoring bedrijven met hun opties voor de benodigde cashflow zorgen. Onder factoring wordt meestal verstaan dat het de service betreft waar u direct geld ontvangt op lopende vorderingen of facturen van uw bedrijf. Een factoring bedrijf neemt de last van het wachten op debiteurenbetalingen op zich en biedt uw bedrijf in ruil daarvoor een voorschot op uw facturen. Dit is een flexibel en snel financieringsalternatief voor traditionele bankleningen.

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven besluiten om een factoring bedrijf als financieel instrument te gebruiken.

Hier zijn tien belangrijke voordelen die de meeste factoringbedrijven bieden:

Directe cashflow

Wanneer u een product of dienst op krediet aanbiedt, is het gebruikelijk om 30 tot 90 dagen te wachten op betalingen van klanten. Dat kan leiden tot cashflowproblemen. Wanneer u een factoringbedrijf in dienst neemt, ontvangt u een voorschot op een factuur, vaak binnen een dag. Hierdoor ontstaat er snel een cashflow, waardoor u medewerkers kunt toevoegen, apparatuur kunt kopen en andere kosten kunt dekken die u helpen om aan de vraag naar uw product te voldoen.

Snellere groei

Ten eerste zorgt factoring voor flexibiliteit en het vermogen om uw bedrijf sneller te laten groeien dan wanneer het zelf gefinancierd zou zijn of door een lening zou worden ondersteund. Bovendien is factoring ook gemakkelijk op te zetten. Maar in plaats van een traditionele banklening te kopen, kunt u binnen enkele dagen een factoringrekening openen. In tegenstelling tot bankvoorwaarden is er geen limiet aan de hoeveelheid financiering van een factoringbedrijf met een sterke kapitaalstructuur. Het factoringvolume kan binnen enkele maanden toenemen van duizenden euro’s tot miljoenen euro’s.

Backoffice oplossingen

Het innen van betalingen van klanten kan een belasting zijn voor de tijd en de overhead van uw bedrijf. Een factoringbedrijf neemt die rol over met incassospecialisten die uw klanten opvolgen tot ze de volledige factuurbedragen betalen. Veel factoren bieden ook online accounts waarmee u de betalingen van uw klanten in realtime kunt volgen. Dit maakt tijd vrij voor u om klanten te bedienen, zakelijke kansen te zoeken en u hoeft zich geen zorgen te maken over de betaling.

Vergoedingen en voorwaarden van factoring bedrijf

Voordat u een factoringovereenkomst sluit, moet u de voorwaarden van het contract en de honoraria die de factor in rekening zal brengen nauwlettend in de gaten houden. Deze kunnen sterk variëren, afhankelijk van de factor en de sector waarin zij werkzaam zijn. Sommige factoring bedrijven rekenen slechts een forfaitaire factoring fee, dat is een percentage van de totale waarde van de klant facturen die u ze verkoopt. Andere factoren brengen extra kosten in rekening die betrekking hebben op geldovermakingen, verzending, onderpand en andere kosten voor het zakendoen. Zorg ervoor dat de factoring bedrijf dat je werkt met je werkt is vooraf en transparant met u over de kostenstructuur. Een langetermijncontract met een factoringbedrijf kan wenselijk zijn als het een prijsbreuk of flexibele tarieven bevat. Veel factoring bedrijven zullen hun tarieven aanpassen op basis van een verhoogd factoring volume of concurrerende aanbiedingen van andere factoren. De industriestandaard voor de meeste factoringovereenkomsten is een eenjarig contract. Bij de meeste factoren zal dat contract automatisch worden verlengd, tenzij u de factoringsmaatschappij 60 of 90 dagen van tevoren in kennis stelt.

Ervaringskapitaal

U wilt een factoringbedrijf vinden dat ervaring heeft in uw branche en de kapitaalstructuur om uw bedrijf te financieren naarmate het groeit. Hoewel er veel factoringbedrijven zijn waar u uit kunt kiezen, zijn veel van hen recente start-ups met zeer weinig ervaring. Voordat u een factoring overeenkomst aangaat, onderzoekt u de geschiedenis van de factor en de achtergrond van de financiële dienstverlening in uw vakgebied. Naarmate uw bedrijf groeit, moet de financiering van uw klantenfacturen met u meegroeien. Kom zoveel mogelijk informatie te weten over de kapitaalstructuur en het klantenbestand van een factoringbedrijf. Wat is het factoringvolume van hun grootste klant? Wat is een typische accountgrootte? Is er een limiet aan het aantal debiteuren dat het factoringbedrijf kan aannemen? Factorbedrijven die al enkele jaren in het bedrijfsleven actief zijn en uw branche al enkele jaren van dienst zijn, zijn meestal een betere kans dan startende bedrijven.

Startfinanciering

Nieuwe bedrijven hebben vaak financiering nodig om op gang te komen. Maar zonder geschiedenis, balans of kasstroomoverzicht komen ze niet in aanmerking voor een op activa gebaseerde of cash flow lending. Factoring heeft deze eisen niet omdat het gebaseerd is op de kredietgeschiedenis van de klanten van een bedrijf. Een factoringbedrijf zal de kredietscores, betalingspatronen en de algemene financiële gezondheid van uw klanten onderzoeken alvorens in te stemmen met het aanbieden van financiering. Hoe lang uw bedrijf al actief is in het bedrijfsleven is meestal niet een groot probleem voor de factor.

Betere klanten

Veel factoringbedrijven zullen toegang hebben tot kredietgegevens en informatie over de betalingsdagen van bedrijven die uw klanten kunnen worden. Sommige factoren hebben zelfs hun eigen ratingsystemen voor bedrijven in uw branche. Met deze bron kunt u geïnformeerde, berekende beslissingen nemen over nieuwe en bestaande klanten.

Geen schuld

Factoring is geen lening. De financiering komt tot stand doordat uw bedrijf facturen verzamelt en wordt verrekend zodra uw klanten volledig betalen. Met recourse factoring neemt de factoring-cliënt wel het incassorisico op zich als zijn klanten in gebreke blijven met betalingen. Maar de meeste factoren zullen u in staat stellen om dat bedrag “af te bouwen” door een deel van de toekomstige kasvoorschotten of reservebetalingen in te houden.

Recourse en Non-Recourse Factoring

Voordat uw bedrijf begint met factoring, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen recourse en non-recourse factoring. U moet beslissen welk type factoring het meest geschikt is voor uw bedrijf en zijn klanten. Bij non-recourse factoring neemt het factoringbedrijf alle kredietrisico’s voor de inning van de factuur op zich. Recourse factoring betekent dat u als klant uiteindelijk verantwoordelijk bent als de factor niet kan innen op uw klantenfacturen. Recourse factoring heeft een aantal voordelen. Het is goedkoper dan non-recourse factoring. Het feit dat een klant in gebreke blijft met de betaling van een klant op grond van een regresovereenkomst betekent niet dat u de vordering in contanten moet betalen. Het factoringbedrijf kan een deel van de toekomstige contante voorschotten of reservebetalingen inhouden en het geld op een geblokkeerde rekening zetten tot de schuld is voldaan. Het is in uw voordeel om een factor te vinden die zowel recourse als non-recourse factoring biedt, aangezien sommige van uw klanten betere kandidaten voor recourse factoring kunnen zijn dan andere. Een factoringbedrijf met een sterk kredietteam kan er ook voor zorgen dat u met goede klanten werkt. Dit verlicht een deel van de druk om om te gaan met slecht betalende klanten.

Factoring bedrijven vergelijken

Factoring dus heeft meer voordelen dan alleen het verhogen van de cashflow van uw bedrijf. Maar u wil natuurlijk wel het juiste bedrijf met de beste tarieven kiezen. Hoe vergelijkt u nou de verschillende aanbieders en komt u tot een goed factoring bedrijf? Met de volgende vragen kunt u bepalen of het factoring bedrijf de juiste keuze is…

1. Heeft het factoringbedrijf ervaring in uw branche?

De meeste factoring bedrijven beweren dat ze all round zijn. Ze adverteren dat ze kunnen werken met bedrijven in elke sector, zolang ze te maken hebben met solide facturen voor geleverde producten / diensten.

U bent echter altijd stukken beter gediend als u werkt met een bedrijf dat bekend is met uw branche en actieve klanten heeft.

Bepalen of de factoringsmaatschappij werkt in uw branche is eenvoudig. Vraag hen om referenties in uw branche. Als u besluit om met dit bedrijf te werken, neem dan contact op met deze referenties voordat u een definitieve beslissing neemt.

2. Is het factoringsbedrijf comfortabel met uw verkoopvolume?

De meeste factoring bedrijven beweren dat ze kunnen werken met klanten van alle maten. Zoals u zich kunt voorstellen, het beheer van een 5.000 euro klant vereist een andere set van vaardigheden dan het beheer van een 5 miljoen euro klant. Vraag daarom altijd wat de comfort zone is van het factoringsbedrijf.

3. Vereist het een lange termijn verbintenis?

Sommige factoringbedrijven werken op basis van een jaarlijkse overeenkomst. Als u het contract wilt verbreken, vraagt het factoringsbedrijf u meestal om een vroegtijdige beëindigingsvergoeding te betalen. Deze vergoedingen kunnen aanzienlijk zijn en worden ingevoerd om bedrijven te ontmoedigen van vroegtijdige beëindiging.

Probeer te onderhandelen over een zes maanden durende overeenkomst met een automatische verlenging. Deze strategie geeft u genoeg tijd om het factoring plan op te zetten en in de praktijk te brengen. Het geeft u ook een venster om de factoring overeenkomst te verlaten als het heeft overleefd zijn nut.