Eenmalige factoring

Eenmalige factoring, ook wel Single Invoice Finance of spot factoring genoemd, is wanneer individuele facturen als zekerheid worden gesteld aan een derde partij voor het aantrekken van werkkapitaal. Dit is anders dan normale factuur factoring, waarbij gewoonlijk de gehele factuuradministratie wordt over gedaan aan een factoringbedrijf. Eenmalige factoring geeft verkopers de keuze om de facturen die ze willen verzilveren te kiezen.

De financiering van één enkele factuur is een goedkoper alternatief voor het snel aantrekken van geld en zijn handig voor kleine bedrijven die te maken hebben met  schommelingen in de cashflow. Het stelt hen in staat om financiering te verkrijgen zonder dat de gehele verkoopadministratie als onderpand wordt gebruikt.

Single Invoice factoring staat ook bekend als

– Spot factoring, Selectieve factoring en eenmalige (factuur) factoring.

Hoe werkt eenmalige factoring?

Eenmalige factoring werkt op basis van een overeenkomst tussen de verkoper en een factoringsbedrijf.

De verkoper draagt de factuur die hij/zij wenst te verzilveren over aan deze factoringsmaatschappij. Deze schuift dan een percentage van de factuurwaarde na aftrek van de overeengekomen kosten door aan de verkoper. Over het algemeen kunt u tot 90% van de waarde van de factuur als voorschot krijgen van een dergelijke factoringsbedrijf.

In tegenstelling tot de factoring van facturen, stelt eenmalige factoring of spot factoring verkopers in staat om de controle te behouden over hun eigen grootboeken en het behouden van klantenrelaties.

Voordelen van Single Invoice factoring:

Single invoice factoring stelt kleine bedrijven in staat om fondsen vrij te maken vanuit onbetaalde facturen. Zo kunt u het geld krijgen zonder dat u hoeft te wachten tot de klant betaalt.

Grote factuurwaarden kunnen een aanzienlijk bedrag opleveren voor uw bedrijf, waardoor u uw onderneming kunt uitbreiden of meerdere nieuwe orders kunt aannemen. Tevens als u de keuze heeft welke facturen u doorzet naar een factoringsbedrijf, houdt u de controle met betrekking tot uw klantenrelaties.