Factoring voor ZZP’ers

ZZPers en freelancers zijn, vooral aan het begin van hun carrière, erg afhankelijk van cashflow. Voor hun is het zeer belangrijk hoeveel geld er binnenkomt en hoe snel dit gebeurt. In het begin is dit een factor die de ondernemer zal maken of breken. Een van de manieren waarop freelancers hun cashflow kunnen versnellen en sneller succes kunnen boeken is door middel van factoring van facturen bij een factoringsbedrijf.

We zullen je uitgeleggen wat deze financieringsmethode inhoudt, hoe het u ten goede kan komen en welke risico’s het vaak met zich meebrengt. Als uw klanten veel tijd nodig hebben om facturen te betalen en u het gevoel heeft dat het verhogen van uw cashflow een prioriteit is voor uw bedrijf, lees dan dus snel verder!

Wat is factoring van facturen?

Factoring is een manier om uw facturen direct tot een bepaald percentage betaald te krijgen. U verkoopt uw facturen aan een financiële dienstverlener die ze uitverkoopt en u direct voor 70 tot 90 procent betaalt. Nadat de factuur daadwerkelijk door uw klant is betaald, krijgt u de rest van het bedrag minus de rente (tussen 1,5% en 3,5%).

Door gebruik te maken van factuur factoring hoeft u niet weken of soms zelfs maanden te wachten om uw geld te krijgen, maar moet u een deel van uw inkomen afstaan in ruil daarvoor.

Ben ik als ZZP’er of freelancer geschikt voor factoring?

Factoring is ideaal als u cashflowproblemen heeft met uw kleine bedrijf als gevolg van onbetaalde facturen. Bijvoorbeeld, als u als ZZP’er een bedrijf heeft en net een project voor een klant hebt afgerond en een factuur van €2500,-  heeft gemaakt die binnen 30 dagen moet worden betaald. U heeft nu de tijd om een ander project aan te nemen, maar u wel het geld nodig van het vorige project om uw levensonderhoud, software en algemene zaken bekostigen. U loopt nu tegen een probleem aan en dit is dus een kas-tekort.

Een oplossing zou een factoring dienst van een factoringsmaatschappij kunnen zijn, wat betekent dat het factoringsbedrijf uw factuur zal kopen en u een percentage vooruit zal betalen (ongeveer 85%). Het resterende bedrag, minus de verwerkingskosten (rente) zal worden overgemaakt als de factuur is betaald. Dit zorgt dat u als ZZP’er het geld heeft dat u nodig heeft om te ondernemen, zonder dat de klant uw freelance diensten nog betaald heeft.

Een factoringsmaatschappij zal wel eerst de kredietwaardigheid van uw klant controleren en als alles in orde is zal de betaling aan u worden uitbetaald. U bent geschikt voor factoring als uw klanten geen slechte kredietwaardigheid hebben.

Voorbeeld van factoring voor een ZZP’er of Freelancer

– Factuurbedrag €2500
– Factoring fee (2,5%) €62,50
– 1e Voorschot (80%) €2.000
– 2de voorschot (17,5%) €437,5‬

Totaal ontvangen €2.437,5‬

Als u vaak te maken heeft met een tekort aan contant geld, dan kan factoring van een factuur voor u als ZZP’er of Freelancer een goede oplossing zijn. Als u echter vaste klanten heeft die op tijd betalen, zodat u uw bedrijfskosten gedurende de hele maand kunt dekken, hoeft u mogelijk niet te denken aan factoring, want u verliest een percentage van uw geld.

Nu we weten wat factoring is,kunnen we we eens kijken naar andere voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van factoring voor ZZP’ers en Freelancers

Voordelen | Nadelen

….Snellere betaling | Kan een dure service zijn….

….Verhoogde cashflow | Er is geen absolute garantie voor inning van de bedragen…..

….Ongedekte financiering (er is dus geen onderpand nodig) | U verliest de controle over uw facturen en de manier waarop u met uw klanten omgaat….

….Haalt admin & backoffice verantwoordelijkheden uit handen van u. | Sommige contracten zijn alleen beschikbaar op lange termijn….

Voordelen

Het eerste voordeel dat we al hebben genoemd, is dat we snel geld krijgen. Dat aspect alleen al levert een aantal voordelen op. Ten eerste kunt u uw financiële strategie efficiënter plannen, in de wetenschap dat u er niet afhankelijk van bent dat een klant u vroeg of laat betaalt. Dit laat op zijn beurt toe om sneller te investeren en, in het beste geval, snel te groeien.

Daarnaast kan factoring u helpen om uw klanten te onderzoeken en zo mogelijk slechte klanten te vermijden. De factoringbedrijven die bereid zijn om u het geld te lenen, zullen vaak willen opzoeken met wie u samenwerkt en zullen soms volhardend weigeren om samen te werken met iemand waarvan ze vermoeden dat hij de betaling kan uitstellen of helemaal niet kan uitvoeren. U heeft dus een gratis creditcheck.

Risico’s en nadelen

Op een factoringsdienst kan een prijskaartje hangen, en nee, we hebben het niet puur over de rentekosten die factoringmaatschappijen u als ZZP’er zullen berekenen. Factoring gaat namelijk gepaard met het stigma dat het vooral wordt gebruikt door bedrijven die het moeilijk hebben. Het kan u dus een slechte reputatie bezorgen.

Het ergste nadeel is de schade die het kan toebrengen aan de zakelijke relatie met uw klanten. Veel bedrijven die gekozen hebben voor u, zullen namelijk gekozen hebben voor de persoonlijke benadering en de omgang met u. Het zou kunnen dat het precies de redenen zijn dat ze gekozen hebben om met een ZZP’er of met een freelancer samen te werken. Dit persoonlijke contact en gevoel verdwijnt als er opeens een grote financiële instelling zich gaat bemoeien met de facturen en bij een te late betaling ze betalingsherinneringen sturen zonder rekening te houden met persoonlijke banden of relaties. Het kan zijn dat deze bedrijven zicht direct beginnen te ergeren als een dergelijke factoringsbedrijf begint te bellen met herinneringen om een factuur te betalen. Het kan dus zijn dat ze daarna de banden met u zullen verbreken.

Een ander nadeel is dat sommige factoring aanbieders bepaalde invloed willen in de manier waarop u met uw bedrijf of als freelancer te werk gaat. Wat zij zien als een potentieel slechte klant, zou voor u normaal gesproken een mooie kans zijn, waar u graag voor zou willen werken.

Factoring bedrijven voor ZZP’ers en freelancers

Niet alle Factoringsbedrijven zijn ideaal voor ZZP’ers en freelancers. Er zijn een aantal zaken waar u goed op moet letten voordat u een factoringsmaatschappij kiest.

Op de volgende punten zou u moeten letten.

Contractduur

Sommige factoringsbedrijven willen u koppelen aan een langlopend contract, wat misschien niet ideaal is voor een ZZP’er of freelancer, hetzij vanwege de onregelmatigheid van uw werk, hetzij omdat u het niet meer als een kortetermijnoplossing wilt gebruiken. Lees uw financieringscontract aandachtig door om er zeker van te zijn dat u niet zonder het te beseffen op lange termijn in iets opgesloten zit.

Kosten & tarieven

Een factoringsmaatschappij zullen verwerkingskosten berekenen in ruil voor de aankoop van uw factuur. Zorg ervoor dat al deze kosten transparant en duidelijk zijn, zodat u precies weet hoeveel u en deze maatschappij van elke factuur zullen ontvangen.

Begrijp het proces:

De grootste risico’s voor de factoring van uw facturen is, zoals we al zeiden, het potentieel vervreemden van uw klanten. Zorg ervoor dat u weet hoe het notificatieproces tussen het bedrijf en uw klant zal werken en overweeg in het begin deel uit te maken van dit proces om ervoor te zorgen dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt.

Conclusie voor u als ZZP’er of Freelancer

Kortom, factoring kan de moeite waard zijn voor ZZP’ers die problemen hebben met cashflow en trage betalingen. U moet zich echter bewust zijn van de risico’s en uw overeenkomst en het factoringsbedrijf goed onderzoeken.