Factoring voor midden en kleine bedrijven (MKB)

Heeft u een MKB bedrijf of bent u een beginnend ondernemer en overweegt u factoring van uw facturen? In dit artikel proberen we u zo goed mogelijk het principe van factoring uit te leggen en de voordelen en de nadelen er van.

Een groeiend bedrijf is een gezond bedrijf?

Als u als MKB’er goed bezig bent om uw bedrijf snel te laten groeien, dan zou u verwachten dat uw financiën gezond moeten zijn. Maar dat is niet altijd het geval. Als uw bedrijf snel groeit, kan het namelijk zijn dat uw cashflow een probleem wordt, ook al is uw bedrijf winstgevend.

Het is een unieke financiële situatie waarin u zoveel verkoopt dat u het geld niet snel genoeg binnen krijgt om de benodigdheden te betalen om verdere diensten te verlenen of producten in te kopen.

Het is een veelvoorkomend probleem voor het MKB, en vooral voor bedrijven die facturen verzenden met een termijn van 30 dagen en waarvan sommige klanten hun facturen willen verlengen tot 45, 60 dagen of nog langer.

Groeiende bedrijven kunnen worden getroffen door cashflowproblemen

Naarmate je groeit, heb je meer en meer van je geld vastzitten als werkkapitaal. Dit zorgt er voor dat het echte cashflowproblemen veroorzaakt. Zonder dat het geld van eerdere verkopen of diensten op je rekening staan, hoe betaal je dan voor toekomstige leveringen of verleningen? Het is een groot probleem, vooral als uw bedrijf nieuw is, u een startende ondernemer bent en daarom bijvoorbeeld geen kredieten van leveranciers kunt krijgen.

Er zijn natuurlijk een aantal opties beschikbaar voor MKB bedrijven die hun cashflowpositie willen verbeteren.

Een oplossing voor dit probleem kan zijn het afsluiten van een lening of een rekening-courantkrediet om meer werkkapitaal te creëren. Het kan echter een tijdje duren om een zakelijke lening te regelen met uw bank, dus als de cashflow problemen dreigen te ontstaan, kunt u misschien niet wachten. Tevens is het voor kleine ondernemers, MKB of startende ondernemers het niet gemakkelijk om een lening te krijgen.

Een ander alternatief, dat meestal sneller kan worden gerealiseerd dan een lening, is de dienst die ‘factoring’ of ‘factuurfinanciering’ wordt genoemd. Met deze optie leent u effectief geld tegen de door u uitstaande facturen.

Hoe factoring in de praktijk werkt voor het MKB

In de praktijk werkt het als volgt: u stuurt een kopie van elke factuur die u uitreikt naar een factoringbedrijf. Deze factoringmaatschappij zal u vervolgens direct een groot percentage van de factuur betalen. Dit betekent dat u een groot deel van het geld ontvangt zodra u de factuur heeft verzonden en niet hoeft te wachten tot uw klant uiteindelijk betaalt.

Dit is, in feite, een voorschot op uw facturen en u kunt dit voorschot onmiddellijk investeren en zo uw werkkapitaal aanvullen, uw cashflow verbeteren en verdere groei stimuleren! Het factoringbedrijf betaalt het hele bedrag van de factuur aan u uit, nadat het de betaling van de factuur van de klant heeft ontvangen en de vergoeding heeft afgetrokken.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u een factuur ontvangt voor 3.000 euro. U geeft dit aan het factoringbedrijf, dat u meteen 80% van de waarde van de factuur, in dit geval 2400 euro, geeft.

30 dagen later voldoet de klant de factuur aan de factoringsmaatschappij. Wanneer dat moment is gekomen en uw klant heeft betaald, krijgt u de resterende 600 euro, maar verminderd met de factoring fee en rente op het geld dat u “geleend” heeft van de factoringsmaatschappij. Zij willen tenslotte ook wel wat verdienen.  Bent u een MKB’er of startende ondernemer en benieuwd of factoring wat voor u kan zijn? Wij hebben de voordelen voor u daarom op een rijtje gezet.

De voordelen van factoring voor het MKB

Positieve Cashflow
Er bestaat geen slimmere manier om een positieve cashflow te behouden dan gebruik te maken van factoring. De perfecte wereld waarin klanten direct betalen bestaat niet, dus dit is het op één na beste wat er is. Het geld staat veel sneller op uw bankrekening, waardoor het minder waarschijnlijk is dat uw bedrijf zonder geld komt te zitten terwijl het groeit.

Krijg snel contant geld
Als uw bedrijf momenteel een aantal openstaande facturen heeft, kan een factoringbedrijf een hoog percentage daarvan snel aan u betalen. U zult dus snel uw cashflow probleem kunnen verhelpen.

Betere financiële planning
Omdat u precies weet wanneer het geld op uw rekening komt, kunt u veel meer financiële risico’s nemen. Tevens zal het ook gemakkelijk voor u zijn om investeerders te vinden, aangezien u een stabiele cashflow kunt overleggen.

Meer kennis over uw klanten hebben
Veel factoringbedrijven dringen erop aan dat uw klanten op krediet worden gecontroleerd voordat u hen aanneemt als klant of een factuur verstuurd. Dit vermindert het risico voor iedereen. Het heeft geen zin om iets te verkopen aan een klant die niet over de middelen beschikt om te betalen.

Zeer concurrerende industrie
Er zijn momenteel veel factoringmaatschappijen actief en u kunt hierdoor scherpe factoring deals ontvangen, tegen gunstige voorwaarden.

Vermijd dubieuze vorderingen
Indien u “non-recourse factoring” afneemt, dan is het factoringbedrijf verantwoordelijk voor de schuld als blijkt dat de klant niet betaald. U zult hier natuurlijk meer voor betalen, dan een normale factoring waarbij een schuldprobleem nog steeds de uwe is.

De nadelen van factoring voor het MKB

Kosten van factoring
Factoring is nog steeds een vorm van lenen en daar zijn kosten aan verbonden. U betaalt een vergoeding voor elke factuur die wordt verdisconteerd, plus rente over het geld dat u “geleend” hebt. Langzaam betalende klanten zullen uw bedrijf dus nog steeds geld gaan kosten helaas.

Verlies de controle over hoe u zaken doet
Uw factoringbedrijf kan inspraak willen hebben in het soort klanten dat u aanneemt. Het kan zijn dat uw algemene voorwaarden moeten worden gewijzigd en u zult aan uw klanten moeten uitleggen hoe het factoringbedrijf dingen graag ziet gebeuren.

Verlies de controle over het schuldmanagement
Het factoringbedrijf zal de verantwoordelijkheid nemen voor het innen van facturen en schulden. En dat betekent dat vreemden die voor een ander bedrijf werken uw klanten bellen en geld vragen! U verliest dus voor een deel het persoonlijk contact met uw klanten. Het kan ook zijn dat een factoringbedrijf voor sommige klanten geen nieuwe facturen accepteert terwijl andere nog openstaan, ook wilt u graag wel dit risico nemen omdat het al een langere tijd een klant is.

U bent nog steeds aansprakelijk voor schulden
Met “recourse factoring” is het schuldprobleem nog steeds van u. U verliest dus nog steeds geld aan klanten die niet betalen. Indien echt niet betaald wordt, zal het factoringbedrijf vragen om het voorschot terug te sturen. En natuurlijk kunnen ze het geld van toekomstige voorschotten opnemen, wat uw cashflow weer negatief zal beïnvloeden.

Lastig om te stoppen met factoring
Het laatste nadeel van factoring is het feit dat het lastig is om te stoppen, Als uw bedrijf eenmaal afhankelijk is van factoring voor een goede cashflow, zal het daar redelijk afhankelijk van zijn en heeft u een lening nodig of kapitaalinjectie nodig om te stoppen.

Als MKB’er of beginnend ondernemer kan factoring dus een goede keuze zijn om direct uw cashflow te verbeteren. Er zijn vele voordelen die u kunnen laten besluiten om te kiezen voor deze financieringsvariant. Er kleven echter ook wel nadelen aan. We hopen met dit artikel u meer inzicht te hebben gegeven in het principe van factoring, de voordelen en de nadelen.